Hipertireoza u mačaka

Hipertireoza u mačaka je čest endokrinološki poremećaj kod starijih mačaka, koji utječe na rad štitne žljezde i uzrokuje povećanje koncentracije hormona štitnjače T4 i T3 u cirkulaciji.

Hormoni štitnjače proizvode se u štitnjači, koja se sastoji od dva režnja smještena s obje strane dušnika (traheje). Hipertireoza se javlja kada se jedan ili oba režnja povećaju. Ovo povećanje dovodi do prekomjerne proizvodnje hormona štitnjače. Razlozi promjene na štitnoj žlijezdi nisu u potpunosti poznati. U 98% slučajeva povećanje režnja(ova) je benigno.

U tim su slučajevima dijagnoza i liječenje općenito jednostavni i uspješni. Međutim, u preostalih 2% slučajeva povećanje je posljedica malignog (kanceroznog) povećanja štitnjače. Bez obzira na uzrok povećanja, rezultat je isti: proizvode se prekomjerne količine hormona štitnjače što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu mačku.

Ovo cjeloživotno stanje zahtijeva dobro razumijevanje, odgovarajuće veterinarsko liječenje i nadzor od strane veterinara i vlasnika. 

keyboard_arrow_up