Kontrola boli u svinja

Kako naše razumijevanje dobrih farmerskih praksi raste, važnost kontrole boli kod svinja postaje sve očiglednija.

U prošlosti se ponekad tvrdilo da svinje osjećaju bol slabije ili da je uopće ne osjećaju. Međutim, svinje su, poput goveda, vješte u prikrivanju znakova boli, zbog čega ju je ponekad teško prepoznati.

Danas je općeprihvaćeno da uobičajeni postupci u uzgoju svinja zahtijevaju učinkovito ublažavanje boli, a razvijene su metode anestezije i analgezije svinja kako bi se osigurala dobrobit životinja.

Integrirani pristup

Dobrobit životinja postaje ključna tema za društvo, potrošače i kreatore politika. Integrirani pristup kontrole boli bitan je dio svake aktivnosti koja ima za cilj poboljšati dobrobit svinja.

Kontrola boli u svinja - Dechra's integrirani pristup

Uobičajeni uzroci boli u svinja

Rješavanje temeljnog uzroka boli prvi je korak. Rutinski uzgojni postupci kod svinja (kastracija, rezanje repova, ako je dopušteno u zemlji) često su potrebni radi sigurnosti, kvalitete mesa ili managementa, ali mogu uzrokovati značajnu nelagodu i uznemirenost životinja ako se njima ne upravlja na odgovarajući način. Neadekvatni uvjeti smještaja ili bolest također mogu uzrokovati bol. Veterinari igraju ključnu ulogu u procjeni potreba životinja i nudeći sveobuhvatne smjernice za poštivanje standarda dobrobiti. Sretne svinje će imati bolje performanse.

 

Prepoznavanje znakova boli u svinja

Otkrivanje nelagode ili boli kod svinja može biti izazovno. Opći pokazatelji boli mogu uključivati smanjeni apetit, letargiju, abnormalno držanje i kretanje ili ubrzani puls i disanje. Suptilniji znakovi mogu se klasificirati ljestvicom boli prema izrazu lica.

 

Strategije kontrole boli u svinja

Odgovarajući lijekovi protiv bolova ovisit će o uzroku i mjestu boli te mogu biti multimodalni, tj. kombinacija različitih analgetika koji se primjenjuju različitim načinima primjene (oralno, injekcijski, lokalno) kako bi se optimizirao učinak.

keyboard_arrow_up