Inflammation in the ear canal.

Dechra nudi rješenja za otitis externa kod pasa

Otitis externa (OE) je čest razlog zašto pas posjeti veterinarsku ambulantu1, a ponavljajući slučajevi otitisa nešto su s čime se veterinari često susreću.

Ne samo da je važno identificirati primarni uzrok otitisa, kao i pravovremeno kontrolirati akutnu upalu kako bi se izbjegao rizik od kroničnih promjena, već je bitno uzeti u obzir i sve čimbenike ovisne o slučaju koji utječu na izbor liječenja kako bi se donjela ispravna odluka.

Uspješan ishod za sve strane ovisi o dobrom timskom radu između veterinarskog tima i vlasnika psa.

Nedavni opsežni intervjui s veterinarima i rezultati  istraživanja diljem Europe2 govore nam da je komunikacija s vlasnikom važan i ponekad stresan dio upravljanja slučajem otitisa i da je dojam kako je znanje vlasnika o upali vanjskog zvukovoda prilično skromno.

Veterinarski stručnjaci mogu se ovdje prijaviti i saznati više o našim novim alatima za komunikaciju s vlasnicima pasa o otitisu

Koja je definicija otitis externa?

Otitis externa definira se kao upalno stanje koje zahvaća vanjski zvukovod, protežući se od uške do bubnjića3. Međutim, u praksi, iako su fiziološke promjene koje se javljaju kao dio upalnog odgovora (toplina, crvenilo, otok) važne, individualni klinički odgovor na te promjene pacijenta dovodi do posjete veterinarskoj ambulanti..  

Jednako tako, iako je OE često povezan s bakterijskom i/ili gljivičnom infekcijom, po definiciji OE se može pojaviti bez uključivanja sekundarnih oportunističkih patogena. Početna upala povezana s upalom vanjskog zvukovoda mijenja okolinu slušnog kanala što zatim potiče prekomjerni rast komenzalnih uzročnika prisutnih u uhu (uglavnom Staphylococcus spp. i Malassezia spp.) što dovodi do infekcije.

Klinički znakovi OE mogu uključivati trešenju glavom, trljanje, svrbež, bol i neugodan miris – ali to može varirati ovisno o vrsti prisutnog otitisa. Znakovi također mogu biti jednostrani ili obostrani, što može pružiti naznake u vezi s primarnim uzrocima.

Kategorizacija upala vanjskog zvukovoda

Različite vrste OE mogu se klasificirati prema kliničkoj prezentaciji4:

Tipični klinički nalaz:

Blago crvenilo kože u slušnom kanalu i uški s malo ili nimalo sekreta.

Tipični citološki nalaz:

Prisutni su keratinociti (skvame), ponekad ali rijetko s upalnim stanicama, ali bez dokaza prekomjernog mikrobnog rasta. (Tipično se javlja kod atopijskog dermatitisa i ukazuje na upalu bez infekcije).

Tipični klinički nalaz:

Umjereno crvenilo kože u slušnom kanalu i uški i uglavnom voštani sekret.

Tipični citološki nalaz:

Prisutnost upalnih stanica i prekomjerni rast komenzala (Staphylococcus spp. i/ili Malassezia).

Tipični klinički nalaz:

Slušni kanal i uška su često crveni, ponekad ulcerirani i bolni. Obično se povezuje s kroničnom bolešću i nepovratnim anatomskim promjenama.

Tipični citološki nalaz:

Velika količina upalnih stanica s mogućim štapićastim bakterijama.

Koji su najčešći primarni uzroci otitisa?

Otitis externa često ima multifaktorijalnu etiologiju, koja se može podijeliti na primarne i sekundarne uzroke, zajedno s predisponirajućim i perpetuirajućim čimbenicima:

 • Primarni uzroci su čimbenici koji pokreću početnu upalu uha
 • Sekundarni uzroci su infekcije koje nastaju kao posljedica primarne upale
 • Predisponirajući čimbenici su obilježja koja doprinose razvoju upale vanjskog uha, ali ne bi sama uzrokovala bolest
 • Perpetuirajući čimbenici su oni koji sprječavaju potpuno rješavanje bolesti, čak i kada se drugi čimbenici tretiraju i liječe

Kada konkretno razmišljamo o primarnim uzrocima upale, važno je upamtiti da, budući da je ušni kanal obložen kožom, svaka bolest koja zahvaća kožu može se odraziti i na uho.

Alergija je utvrđena kao najčešći primarni uzrok OE u pasa. Osim toga, strana tijela (obično sjemenke trave), paraziti (Otodectes cynotis i Demodex spp.) i primarna endokrina bolest (hipotireoza i hiperadrenokorticizam) također su dokumentirani kao češći primarni pokretači upale koja dovodi do otitisa externa5,6.  

Alergijska bolest kože

Kao što je gore spomenuto, atopijski dermatitis (AD), vrlo je vjerojatno da će biti okidač za primarnu upalu u većini slučajeva otitis externa. U stvari, OE je prijavljen kao prvi znak koji se pojavljuje kod više od 40% pasa s AD7, a za neke pse, to je jedini klinički znak koji pokazuju.  Drugi najčešći alergijski okidač za otitis je neželjena reakcija na hranu.

 Bez obzira na vrstu primarne alergije, početna klinička i citološka slika obično je ona gore opisanog eritematoznog otitisa. Tek kada je funkcija barijere s vremenom oslabljena, komenzalni organizmi (obično Malassezia i Staphylococcus spp.) počinju prekomjerno rasti, a početna upala izazvana alergijom dovodi do sekundarne bakterijske i gljivične infekcije.

Credit C Walker, ThePhotoVet

Zašto je važno inzistirati na ponovnim posjetama?

Većina slučajeva otitisa ima primarni uzrok koji treba identificirati i pravilno liječiti na vrijeme kako bi se izbjegle trajne, nepovratne, kronične promjene.

Savjetuje se kontrolni pregled na kojem možete provjeriti uspješnost liječenja akutnog upalnog stanja i razgovarati o poteškoćama s primjenom lijekova, kako biste osigurali smirivanje bolesti, no također je važno započeti i izgradnju Cjeloživotnog partnerstva za probleme s ušima.

Radeći zajedno s vlasnikom kao tim i naglašavajući jasnu komunikaciju, povećavate vjerojatnost da se dogovorite oko pronalaženja dugotrajnog rješenja koje odgovara svim stranama. Kontrolni pregledi su ključni pokretač ovog procesa.

Zašto je citologija važan dio praćenja slučaja?

Citologija je važna u svim slučajevima upale vanjskog zvukovoda kod pasa. Ne samo da pruža vrijedne informacije o mogućem prekomjernom rastu mikroba za procjenu savjetuje li se antimikrobna terapija ili ne. To je također važan alat za procjenu odgovora na liječenje i je li potrebna promjena strategije ili ne.

Kako izabrati liječenje?  

Kad se radi o mogućim opcijama liječenja upale i infekcije uha, svjesni ste da postoji mnogo različitih proizvoda koje možete izabrati.

Razlog velikog izbora je što kada je upala uha u pitanju – ne postoji jedno rješenje koje je najbolje za svakog psa.

Za odabir najboljeg tretmana potrebno je uzeti u obzir sve sljedeće čimbenike:

 • Stupanj upale
 • Znakovi prekomjernog rasta bakterija i gljivica
 • Sve nacionalne smjernice o izboru lijeka
 • Individualne okolnosti vlasnika i psa u pogledu troškova i jednostavnosti primjene.

Svaki pas ima drugačije iskustvo s upalom uha. To utječe na posjet veterinaru, ali također može značiti da pas nerado dopušta primjenu lijeka.

Ako se lijek ne može ispravno primijeniti, ne samo da će to utjecati na ishod nego se povećava i rizik od otpornosti na antimikrobne lijekove.

 

Da biste saznali više o rješenjima koja Dechra nudi za otitis externa, veterinari mogu kliknuti na polja s našim proizvodima. 

 

Sažetak ključnih informacija

 • Otitis externa jedan je od najčešćih razloga dolaska pasa u veterinarsku ambulantu.
 • Sustav PSPP trebaju uzeti u obzir svi veterinari kada liječe slučaj OE-a – to uključuje razmatranje primarnog uzroka, sekundarne infekcije, predisponirajućih i perpetuirajućih čimbenika.
 • Alergija, a posebno atopijski dermatitis najčešći je primarni uzrok OE.
 • Citologija je ključna komponenta u dijagnozi i dugoročnom liječenju OE i treba je uzeti u obzir, uz mnoge druge pojedinačne čimbenike, kada se odlučuje o najboljem planu liječenja za pacijenta.
 • Dechra zagovara formiranje Cjeloživotnog  partnerstva za probleme s ušima s vlasnicima i pacijentima s upalom vanjskog zvukovoda i pruža veliku podršku za to.

Autori

Emily Armstrong BVSc MRCVS
Veterinary Technical Manager
Dechra Veterinary Products

Linda Holm Segerqvist DVM
European Companion Animal Product Manager – Otitis
Dechra Veterinary Products

 

 1. O’Neill et al (2021) Prevalence of commonly diagnosed disorders in UK dogs under primary veterinary care: results and applications. BMC Veterinary Research 17 (69)

 2. Internal report OTI21

 3. Bensignor, B (2021) An approach to Otitis BSAVA Manual of Canine and Feline Dermatology 4th ed. Gloucester, British Small Animal Veterinary Association 143-149

 4. Forsythe, P.J. (2016) Acute otitis externa: the successful first-opinion ear consultation. In Practice FOCUS 2-6

 5. Saridomichelakis, M.N., et al. ( 2007 ) Aetiology of canine otitis externa: a retrospective study of 100 cases. Veterinary Dermatology 18, 341 – 347

 6. Zur, G., et al ( 2011 ) The association between the signalment common causes of canine otitis externa and pathogens. Journal of Small Animal Practice 52, 254 – 258

 7. Favrot et al (2010) A prospective study on the clinical features of chronic canine atopic dermatitis and its diagnosis. Veterinary Dermatology 21, 23-31

keyboard_arrow_up